Forensische scherpte
In dit basisleertraject leert de deelnemer wat forensische scherpte is, hoe hij dit moet toepassen en wat dit betekent voor zijn handelen. Er wordt gereflecteerd op de forensische scherpte van het individu en wat hier in teamverband bij komt kijken.
Leerdoelen
Hoofdleerdoel:
De professional weet wat forensisch scherp handelen inhoudt. Hij kan reflecteren op zijn eigen forensische scherpte en hiernaar handelen, mede door dit te bespreken met collega’s.
Subleerdoelen:
De professional:
- weet wat forensische scherpte is en begrijpt het belang van de toepassing ervan in het werk;
- ziet forensische scherpte in relatie tot de relevante thema’s binnen het werkveld (zoals deze ook aandacht krijgen in de Forensische Leerlijn). Denk hierbij aan: werk- en leefklimaat, risicotaxatie en -management, psychopathologie en delictrisico;
- weet wat forensisch scherp handelen inhoudt. Je weet uit welke kernvaardigheden dit bestaat en kunt dit toepassen in je eigen werk.
Doelgroep
De module is geschikt voor alle medewerkers die werkzaam zijn in de forensische zorg (ambulant, gesloten, klinisch en open) en direct contact met cliënten hebben. Het kan ook dat ze werkzaam zijn in een instelling met cliënten waar het gedrag vraagt om forensische benadering, eventueel zonder forensische titel.
Dit leertraject is ook geschikt voor ondersteunende medewerkers met direct cliëntcontact.
Veelvoorkomende opleidingsachtergronden zijn:
- agogen
- ervaringsdeskundigen
- ervaringswerkers
- GZ psychologen
- klinisch psychologen
- maatschappelijk werkenden
- psychiaters
- psychologen
- sociotherapeuten
- vaktherapeuten
- verpleegkundig specialisten
- verpleegkundigen